ایجاد مرکز تحقیقاتی جدید برای سلامت جسم و جان مردم افغانستان و پاکستان
قرار است یک مرکز تحقیقاتی جدید برای سلامت روانی و جسمی مردم افغانستان و پاکستان به رهبری دانشگاه یورک و دانشگاه آقاخان در کراچی پاکستان راهاندازی شود.
سایت دانشگاه یورک، روز دوشنبه، ۱۸ میزان همزمان با روز جهانی سلامت روان گزارش داد که این دانشگاه و دانشگاه آقاخان در نظر دارد یک مرکز تحقیقاتی جدید برای سلامت روانی و جسمی مردم افغانستان و پاکستان راهاندازی کند.
گفته میشود که این مرکز بهطور رسمی طی مراسمی به تاریخ ۱ نوامبر ۲۰۲۲ در اسلامآباد افتتاح خواهد شد.
به نوشته سایت دانشگاه یورک، این مرکز روی مقابله با بیماریهای غیرواگیر از جمله افسردگی و اضطراب، بیماریهای قلبی و دیابت تمرکز خواهد کرد.
گفته میشود که این مرکز یکی از مراکز تحقیقاتی متعدد بیماریهای غیرواگیر در سطح جهان خواهد بود که توسط مؤسسه ملی تحقیقات بهداشت و مراقبت کشور انگلستان حمایت مالی میشود.
مرکز تحقیقات بهداشت جهانی برای بهبود سلامت روانی و جسمی با دانشگاههای پزشکی راولپندی و خیبر در پاکستان و سازمان بینالمللی «HealthNet-TPO» در افغانستان همکاری خواهد داشت.
محققان میگویند که طرح پنج سال ۷.۶ میلیون پوند برای راهاندازی این مرکز، فرصتهای جدیدی را برای توسعه، آزمایش و جاسازی درمانهای مبتنی بر شواهد برای مقابله با بیماریهای غیرواگیر فراهم میکند.
گفته میشود که حداقل ۶۰ درصد از کارآموزان تحقیقاتی این مرکز زن خواهند بود.
این مرکز در حالی راه اندازی میشود که روز گذشته سازمان حفاظت از کودکان (save the children) در روز جهانی سلامت روان با ابراز نگرانی از وضعیت کودکان افغان گفت: کودکان با بدنهای کوچک، بار شدت بحران در افغانستان را بر دوش میکشند. به گفته این سازمان چهارونیم میلیون کودک افغان به مراقبتهای روانی نیاز دارند.
از سوی دیگر، دیدهبان حقوق بشر در گزارشی درباره سلامت روانی به تحقیق در کشورهایی پرداخته که درگیر جنگ بودهاند. در این لیست افغانستان نیز شامل است و این نهاد گفته: بیش از نیم جمعیت افغانستان دچار مشکلات روانی اند.
در گزارش این نهاد آمده بیشتر کسانی که با انفجار مواجه شدهاند تأثیرات آن تا سالها بر روان آنان خواهد ماند.
شانتا راو باریگا؛ مدیر حقوق معلولان در دیدهبان حقوق بشر، گفتهبود که «میلیونها نفر در سراسر جهان اثرات مخرب جنگ را بر سلامت روان خود تجربه؛ اما تعداد کمی از آنها حمایت لازم را دریافت میکنند.»
دیدهبان حقوق بشر از نمایندگان دولتها خواست که به تاریخ ۱۳ و ۱۴ اکتوبر در نشست عمومی سلامت روانی در رم ایتالیا شرکت کنند تا به ارائه خدمات صحی به بیماران روانی در مناطق درگیر جنگ متعهد شوند.
اوکراین، کامرون، جمهوری افریقای مرکزی، اتیوپی، غزه، عراق، سودان جنوبی و سوریه افزون بر افغانستان کشورهاییاند که سطح بیماری روانی در آنها بلند است.