گروه بین المللی بحران: مقامات منطقه‌ای تمایلی برای تامین حقوق زنان در افغانستان ندارند

گروه بین المللی بحران در گزارش جدید خود آورده است که هرچند برخی کشورهای منطقه حتی برخورد طالبان با زنان و دختران را محکوم کرده‌اند، در مجموع مقام‌های منطقه‌ای تمایل ندارند بر تامین حقوق زنان و دختران تاکید کنند.

گروه بین المللی بحران امروز (سه شنبه 10 دلو) در گزارش نوشته است: برای مقام‌های منطقه‌ای بهترین راه تضمین منافع کشورهای‌شان و تغییر رفتار طالبان در درازمدت،‌ طرفدار همکاری صبورانه با این گروه به جای طرد کامل آن هستند.

در همین حال، باز بودن مجاری ارتباطی میان طالبان و پایتخت‌های منطقه‌ای برای طالبان بهترین امیدواری در زمینه تعامل دیپلوماتیک در سال‌های آینده است.

این گروه همچنین گفت ناکامی در تشکیل حکومت فراگیر، کشورهای منطقه را واداشته تا به تعامل مقطعی با طالبان تن بدهند.

گروه بین‌المللی بحران در گزارش تازه خود نوشته است که طالبان و شرکای منطقه‌ای‌اش بر روی طیفی از مسائل دوجانبه، از تقویت تجارت گرفته تا مدیریت اختلافات بر سر آب و مبارزه با تروریسم فرامنطقه‌ای کار می‌کنند.

در گزارش آمده: «تلاش طالبان و کشورهای منطقه برای همکاری در این زمینه‌ها هرچند دشوار اما ارزشمند است و پایتخت‌های غربی نباید سر راه آن مانع ایجاد کنند».

این گزارش افزوده که برخورد طالبان با زنان و محروم کردن دختران از آموزش، دست‌کم در حال حاضر فرصت شناسائی این گروه در جامعه جهانی را از این گروه گرفته است.

گروه بین‌المللی بحران در گزارش خود نوشته است که به دلیل سیاست‌های زن‌ستیزانه طالبان دیپلومات‌های غربی دیدار با مقام‌های این گروه را لغو کرده‌اند، اما بازیگران منطقه‌ای به‌دنبال تعامل بیشتر با طالبان‌اند.

در گزارش گروه بین‌المللی بحران آمده که ناکامی در تشکیل حکومت فراگیر با خودداری طالبان از پذیرش دشمنان سابقش در کابینه که در بدل شناسائی این گروه حاصل می‌شد، باعث شده است که بازیگران منطقه‌ای به تعامل مقطعی با طالبان رضایت بدهند تا موضوعات خاص را به صورت موردی بررسی کنند.

گزارش افزوده است که موضوعات امنیتی در راس دستورکار منطقه‌ای قرار دارد. طبق این گزارش، به استثنای پاکستان که بعد از روی کار آمدن طالبان بیشتر هدف حملات تحریک طالبان پاکستانی قرار گرفته، نگرانی دیگر کشورهای منطقه از گسترش ناامنی در مرزهای‌شان «اغراق‌آمیز» بوده و چنین اتفاقی نیفتاده است.

طبق این گزارش،‌ طالبان برای رفع نگرانی کشورهای منطقه از شیوه خود استفاده کرده است: به جای کشتن یا بازداشت جنگجویان،‌ طالبان آن‌ها را به جاهای دیگر منتقل کرده و به آنها کمک کرده است که به زندگی عادی برگردند.

گروه بین‌المللی بحران گفته که هرچند طالبان در برخورد با داعش خوب عمل کرده، اما به‌دلیل شریک نکردن اطلاعات با کشورهای منطقه، اعتماد کافی میان این گروه و منطقه به وجود نیامده است.

در گزارش آمده است که غلبه بر این شکاف نیازمند ایجاد زمینه مشترک برای گفت‌وگو درباره نگرانی‌های امنیتی منطقه‌ای و رویکرد مشترک برای رسیدگی به چالش‌ها است.

زمینه اصلی دیگری که از دید گروه بین‌المللی بحران می‌تواند طالبان و کشورهای منطقه را به هم نزدیک کند، همکاری اقتصادی است. از دید این گروه، پس از روی کار آمدن طالبان امنیت در افغانستان به گونه نسبی بهبود یافته، اما تحریم طالبان همچنان چالشی جدی برای سرمایه‌گذاری در این کشور است.

در همین حال، طبق این گزارش، برخی از اقدامات طالبان، از جمله ایجاد زیرساخت‌های آبی بدون هماهنگی با کشورهای پایین آب، تنش‌هایی را با همسایگان افغانستان، به‌ویژه ایران و اوزبکستان، به‌وجود آورده است.گروه بین‌المللی بحران افزوده است: «در چنین فضای تب‌آلود، دولت‌های منطقه ممکن است وسوسه شوند که جاه‌طلبی‌های خود برای تعامل با طالبان را کاهش دهند.

این در حالی است که روز گذشته نمایندگان 11 کشور منطقه و همسایه افغانستان از جمله نمایندگان ویژه روسیه، چین، ایران، اندونزیا، ، سفیر پاکستان و نمایندگانی از هند و چند کشور دیگر در مقر وزارت خارجه طالبان در  نشست «ابتکار همکاری منطقه‌ای افغانستان» شرکت کرده و بر توسعه همکاری با طالبان تاکید کردند.

مطالب مرتبط