قمی از رفع «موانع فنی» حقابه ایران از سوی طالبان خبر داد

حسن کاظمی قمی؛ سفیر و نماینده ویژه رییس جمهور ایران در امور افغانستان اعلام کرده که «موانع فنی» تخصیص حقابه ایران از سوی طالبان رفع شده است.

آقای قمی با اعلام این خبر ابراز امیدواری کرد که در آینده در تخصیص این حقابه مشکل فنی دیگری ایجاد نشود.

کاظمی قمی افزوده که افغانستان می‌تواند در خصوص موضوعات مربوط به تامین آب با ایران همکاری داشته باشد.

او همچنین گفته که این کشور همچنین می‌تواند به عنوان گزینه جدیدی برای جذب سرمایه‌گذار خارجی برای طرح‌های کلان جمهوری اسلامی به حساب آید.

جمهوری اسلامی ایران همانند دیگر کشورها طالبان را به رسمیت نمی‌شناسد، اما روابط نزدیک اقتصادی و دیپلماتیک با این گروه دارد و سفارت افغانستان در تهران را نیز به این گروه واگذار کرده است.

قمی در مصاحبه با خبرگزاری تسنیم گفته: موضوع حقابه «در دوره حکمرانی طالبان به عنوان یک معاهده الزام‌آور مورد توجه و تاکید قرار داشته و از ابتدای روزهایی که حکمرانان جدید در کابل مستقر شدند نسبت به آن اعلام پایبندی کرده‌اند.»

نماینده ویژه رییس جمهور ایران احداث سد کمال‌خان در هشتاد کیلومتری مرز جمهوری اسلامی ایران توسط دولت قبلی افغانستان را زیر سوال برده و گفته کم‌بودن حجم مخزن این سد باعث شده توان ذخیره‌سازی آب به ویژه در شرایط سیلاب فراهم نباشد و آب موجود در این بخش منحرف شده و به منطقه‌ای به نام گود زره هدایت شود.

در همین حال، آقای قمی گفته که طالبان این مشکل را حل کرده‌اند.

به گفته او، یکی از اقداماتی که طالبان در طول این یک سال گذشته انجام داده ترمیم اشکالات موجود در سد کمال خان بوده است.

نماینده ویژه ایران توضیح داده: براساس گزارشی که طالبان ارائه کرده، دیواره سد که به مسیر گود زره می‌رفت اصلاح و سطح زمین مقابل سد تصحیح شده و در نهایت اشکالاتی که موقع باز کردن دریچه‌های سد وجود داشت، مرتفع شده است.

آقای قمی می‌گوید: این اصلاحات باعث شد ما در روزهای پایانی ماه حوت سال گذشته و ابتدای امسال شاهد آن باشیم که پس از تجمیع آب در پشت سد کمال خان بلافاصله دریچه‌های این سد باز شدند و آب با حجم ۳۲ میلیون مترمکعب به سرعت وارد سرزمین ایران شد.

تأمین «حقابه» ایران از دریای هلمند براساس معاهده‌ای که در سال ۱۳۵۱ خورشیدی به امضا رسیده از مسایل مورد مناقشه در روابط افغانستان و ایران است و این مسأله بارها موجب بروز تنش و لفاظی‌های تهدیدآمیز میان دو کشور همسایه شده است.

مطالب مرتبط