یوناما: طالبان نباید به رسمیت شناخته شوند
رزا اوتونبایوا؛ رییس یوناما در افغانستان بار دیگر بر رعایت حقوق زنان از سوی طالبان تاکید کرد و گفت که طبق مشورههای سازمان ملل متحد با مردم افغانستان، توافق گستردهای وجود دارد که اداره طالبان به رسمیت شناخته نشود.
رزا اوتونبایوا؛ رییس یوناما در افغانستان به رسمیت شناختن طالبان را مشروط به حل مسائل حقوق زنان، آموزش دختران و ایجاد قانون اساسی قابل قبول دانست.
شورای امنیت سازمان ملل متحد به تازگی گزارشی از برنامه خود در ماه سپتامبر را منتشر کرد که قرار است در این ماه جلسهای درباره افغانستان برگزار کند.
در این گزارش به تحولات سه ماه گذشته در افغانستان تحت کنترل پرداخته شده و درباره گزینهها و اقدامات احتمالی این سازمان در مورد افغانستان بحث شده است.
در گزارش آمده که لیزا دوتن؛ مدیر بخش مالی و مشارکت دفتر هماهنگکننده کمکهای بشردوستانه ملل متحد در ۲۱ جون به شورای امنیت گفت که در حال حاضر ۲۳.۷ میلیون نفر در افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
خانم دوتن گفت که اثرات نامطلوب تغییرات اقلیمی وضعیت بشری افغانستان را تشدید کرده است.
دذ همین حال، منیژه وافق، از بنیانگذاران اتاق تجارت و صنایع زنان افغانستان هم به شورای امنیت درباره محدودیتهای طالبان در عرصه کار و آموزش زنان توضیح داده است.
خانم وافق گفت که مشارکت و حقوق زنان افغان مسئله اساسی و غیرقابل مذاکره است.
در ۱۵ آگست، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) اعلام کرد که افغانستان تنها کشور جهان است که در آن آموزش متوسطه و عالی برای دختران ممنوع است.
این سازمان گفت که از زمان به قدرت رسیدن طالبان، این گروه ۱.۴ میلیون دانشآموز دختر بالاتر از صنف شش را عمدا از مکتب محروم کرده است.
در گزارش آمده که رزماری دیکارلو؛ معاون دبیرکل سازمان ملل متحد پس از نشست دوحه گفت که هرچند طالبان در این نشست مستقیما با اعضای جامعه مدنی افغانستان مذاکره نکردند اما به این گروه به طور روشن درباره نیاز به حضور زنان در حوزههای مختلف زندگی عمومی گوشزد شد.
شورای امنیت سازمان ملل همچنین گفت که طالبان در ۲۱ آگست، ریچارد بنت؛ گزارشگر حقوق بشر ملل متحد برای افغانستان را از سفر به افغانستان منع کرد.
عبدالقهار بلخی؛ سخنگوی وزارت خارجه طالبان گفت که گزارشهای آقای بنت «بر اساس تعصبات و حکایتهای بیپایه» است که به منافع افغانستان و مردم آن آسیب میرساند.
طالبان در ۲۱ آگست از توشیح «قانون امر به معروف و نهی از منکر» به دست رهبر این گروه خبر داد. این قانون محدودیتهای زیادی علیه زنان وضع کرده است. از جمله منع صبحت کردن زنان با مردان «نامحرم» و با صدای بلند کتاب خواندن.
این قانون همچنین از زنان خواسته که صورتشان را هنگام حضور در انظار عمومی بپوشانند. ریيس یوناما گفته که این قانون آینده ناراحتکنندهای برای افغانستان ترسیم کرده است.
در همین حال، در ماه جوالای گروه حافظ گل بهادر، وابسته به تحریک طالبان پاکستان، هشت سرباز پاکستانی را در حمله به پایگاه ارتش در بنو کشت. مقامهای پاکستانی طالبان را متهم کردند به اعضای تیتیپی در افغانستان پناه داده است اما طالبان افغان این اتهامات را تکذیب کردند.
در آن زمان منابع گفتند که دو جنگجوی گروه طالبان افغان در حمله به پایگاه ارتش پاکستان در خیبرپختونخوا نقش داشتند.
شورای امنیت گفته است که تهدید تروریزم در افغانستان همچنان نگرانی کلیدی است.
این شورا در خصوص گزینههایش برای پرداختن به این موضوع گفت که شورا میتواند با یک کارشناس ضدتروریزم دیدار کند.
در گزارش همچنین آمده که این کار به اعضای شورای امنیت فرصت میدهد که درباره گزینههای ممکن برای تقویت تلاشها در زمینه مهار تهدید تروریزم در افغانستان بحث کند.