روسیه سیستم دفاعهوایی افغانستان را بازسازی میکند
بربنیاد گزارشها، روسیه تصمیم گرفته که در ادامه همکاریهایش با طالبان خطوط دفاع هوایی افغانستان را بازسازی کند.
نشریه فوربس گزارش داده است که افغانستان تحت حاکمیت طالبان، با وجود گرم شدن روابط این گروه با روسیه، خواهان ایجاد سیستم دفاع هوایی با تجهیزات روسی شده اند.
در همین حال، گفته میشود که مسکو در ماههای اخیر مایل به مسلح ساختن انصارالله در یمن و حتی حزبالله لبنان با موشکهای پیشرفته میباشد، ممکن است برای افغانستان چندان تمایل نداشته باشند.
در اوایل سال گذشته میلادی، طالبان بیشترین سهم از بودجه افغانستان را به سیستم دفاعی خود اختصاص داده و هدف خود را برای ایجاد این سیستم بیان کرده است.
پیشتر فصیح الدین فطرت؛ رییس ارتش طالبان، گفته بود: «موشکهای ضد هوایی نیاز کشورهاست، شکی در آن نیست که افغانستان در تلاش است و تمام تلاش خود را میکند تا به موشکهای مورد نیاز دست پیدا کند».
در همین حال، جنرال سید عبدالبصیر صابری؛ رییس بخش لوجستیک وزارت دفاع طالبان نیز در مصاحبه با خبرگزاری دولتی تاس در ۲۹ اگست، راجع به این موضوع گفت: « به اندازه کافی تجهیزات زمینی داریم، فکر میکنیم که ما نیاز به تجهیزات دفاع هوایی و کنترل حریم هوایی نیاز داریم. ممکن است خرید ما از شما (روسیه) باشد».
او افزود: «در آینده قصد داریم تجهیزات ساخت روسیه بخریم که ما را قادر خواهد ساخت پدافند هوایی ایجاد کنیم. ما دوست داریم چنین تسلیحاتی داشته باشیم، زیرا شما پیشرفتهترین کشور جهان از نظر این فناوریها هستید».
شاید همین چند سال پیش غیرقابل تصور بود که طالبان چنین درخواستی را مطرح کنند؛اما اظهارات صابری در حالی بیان میشود که روابط با روسیه گرم شده است.
ارائه سامانه پدافندی برد کوتاه پانتسیر به طالبان بدون شک امریکا را نگران خواهد ساخت.
بهبود سیستم دفاع هوایی در افغانستان میتواند عملیات پهپادی (مانند اتفاقی علیه ایمن الظواهری در اگست ۲۰۲۱ رخ داد) را پیچیده سازد.
در ماه مارچ سال جاری، طالبان اعلام کردند که پهپادهای آمریکایی در حال گشتزنی و «نقض» حریم هوایی کشور هستند.
در همان روزی که مصاحبه صابری منتشر شد، در ۲۹ اگست، نیروهای عراقی یک پهپاد آکسونگور ترکیه را بر فراز منطقه کرکوک سرنگون ساختند، ظاهرا از یکی از پانتسیرمدل اس 1 برای این کار استفاده کرده بودند.
پاول لوزین؛ تحلیلگر سیاسی روسی و محقق در دانشکده حقوق و دیپلماسی فلچر گفته که روسیه به این زودی تسلیحات پیشرفته خود را به طالبان نمیفروشد.
او افزود که طالبان هنوز آماده خرید تسلیحات نیستند.
لوزین در ادامه گفت: «تنها راه ممکن برای تأمین سیستمهای دفاع هوایی مانند بوک، تور یا پانتسیر در افغانستان، تأمین آنها همراه با متخصصین آن است. مشکل اینجاست که نیروهای طالبان برای مقابله با این سیستمها آشنایی لازم را ندارند.»
بنابراین، اگر بوک یا پانتسیر روسیه را در نزدیکی کابل یا قندهار ببینید، به ناچار به این معنی است که توسط ارتش روسیه اداره می شود.