واکنش‌ها به کشتار هزاره‌ها در دایکندی؛ گوترش «محکوم» کرد

همزمان با کشتار دست کم ۱۵ غیرنظامی هزاره در دایکندی، آنتونیو گوترش؛ دبیرکل سازمان ملل متحد این رویداد را «فجیع» خوانده و محکوم کرد.

استفان دوجاریک؛ سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد روز جمعه، ۲۳ سنبله در یک نشست خبری گفت که آنتونیو گوترش؛ دبیرکل این سازمان بر حفاظت از غیرنظامیان در افغانستان تاکید کرده است. او همچنین گفت که آقای گوترش به خانواده‌های قربانیان این حمله تسلیت می‌گوید.

در همین حال، هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) نیز در اعلامیه‌ای ضمن ابراز همدردی با خانواده‌های قربانیان، خواستار تحقیقات و پاسخگویی طالبان در این مورد شد.

رینا امیری؛ نماینده ویژه امریکا برای زنان و حقوق بشر در افغانستان، نیز امروز تیرباران ساکنان دایکندی را یک «خشونت ویرانگر» علیه هزاره‌ها خواند. او نیز بر حفاظت از هزاره‌ها تاکید کرده است.

خانم امیری گفته: «من به افغان‌ها می‌پیوندم و خواستار توجه بیشتر به مصیبت هزاره‌ها و حفاظت و پاسخگویی بیشتر هستم.»

در همین حال، وزارت خارجه امریکا نیز تیرباران هزاره‌ها در دایکندی را محکوم کرده است. کرن دیکر؛ کاردار سفارت امریکا برای افغانستان تیرباران باشندگان دایکندی را محکوم کرده و خواستار دادخواهی برای پاسخ‌گو قراردادن سریع عاملان این حمله شده است.

دیده‌بان حقوق بشر نیز گفته که داعش خراسان از زمان ظهور در افغانستان در سال ۲۰۱۵، هزاران هزاره و دیگر اقلیت‌های مذهبی را کشته و زخمی کرده است. دیده‌بان حقوق بشر می‌افزاید که در سال ۲۰۲۱ به این نتیجه رسید که حملات داعش خراسان و سایر حملات هدفمند علیه جامعه هزاره به منزله جنایت علیه بشریت است.

عطامحمدنور؛ رهبر جمعیت اسلامی افغانستان گفته: «آگاهی یافتم که در پی حمله بر موتر مسافرینی از روستای قریودال ولایت دایکندی، ۱۴ تن شهید و ۶ تن دیگر مجروح شده اند.»

آقای نور همچنین گفته: «این رویداد در ادامه‌ کشتارهای هدفمندی است که در قلمرو تحت سلطه‌ جابرانه‌ گروه طالبان انجام می‌شود و گروه افراط‌گرای طالبان که ادعای کاذبانه‌ تامین امنیت را به عنوان دست‌آورد بزرگ خود به رخ مردم و جامعه‌ جهانی می‌کشد، چه دست‌آوردی جز ترویج و توسعه خشونت، کشتار و قتل عام مردم، ظلم، بی‌عدالتی و نسل‌کشی سیستماتیک مردم هزاره و پیروان اهل تشیع داشته است؟ روشن است هرجنایتی که در زیر سلطه‌ نا مشروع این گروه صورت می‌گیرد، مسئولیت آن متوجه آنها است، زیرا این گروه، کشور را در اختیار دارد و هر صدای مخالفت علیه افکار و اقدامات شان را سرکوب می‌کند و حرام می‌دانند.»

جبهه آزادی افغانستان، تیرباران مسافران هزاره را نسل‌کشی و جنایت علیه بشریت خوانده و ادعا کرده که این اقدام از سوی طالبان صورت گرفته است.

جبهه آزادی افغانستان گفته: «این کشتار وحشیانه در حالی اتفاق افتاده [است] که تمامی مردم محل خلع سلاح شده‌اند و تنها عناصر تفنگ‌دار در ولایت‌های غور، دایکندی و مناطق حومه، ملیشه‌های طالبان هستند.»

جبهه مقاومت ملی افغانستان نیز گفته که تفکر طالبانی به توجیه کشتار هزاره‌ها در افغانستان منجر شده است. این جبهه با نشر بیانیه‌ای، تیرباران ساکنان دایکندی و یک ساکن غور در منطقه مرزی بین غور و دایکندی را نکوهش کرده است. در بیانیه جبهه آمده: «تفکر طالبانی نه‌تنها به توجیه کشتار هزاره‌ها کمک کرده، بلکه چتر امارتی نیز یک نظام معافیت و تایید برای چنین جنایات ضد بشری فراهم کرده است.»

رحمت‌الله نبیل؛ رییس عمومی امنیت ملی پیشین ،این رویداد را «دلخراش‌ترین نوع خشونت» خوانده و افزوده: «این فجایع نه‌تنها زخمی بر پیکر هزاره‌های ما، بلکه بر روح تمامی مردم افغانستان است. امروز بیش از هر زمان دیگری نیاز داریم که دست‌به‌دست هم دهیم و روایتی نو برای این کشور بسازیم؛ روایتی که در آن تمامی اقوام، فارغ از مذهب و قومیت، از حقوق برابر و امنیت برخوردار باشند. در غیر آن، این دور باطل افراطیت و کشتار مردم بی‌گناه به نام دین ادامه خواهد یافت و چندین نسل دیگر قربانی این خشونت‌ها خواهند شد.»

جمشید یما امیری، یکی از روزنامه‌نگاران، در واکنش به قتل ۱۴ نفر از غیرنظامیان در دایکندی، گفته که طالبان مدعی‌اند داعش در افغانستان ریشه‌کن شده است. او پرسیده: «اگر داعش از بین رفته، پس عامل این کشتار سیستماتیک کیست؟»

بسم‌الله تابان؛ رییس مبارزه با جرایم جنایی وزارت داخله پیشین، ادعا کرده که حضور طالبان زمینه‌ساز رشد تمامی حوادث تروریستی در کشور شده است. او افزوده که بدون مشارکت طالبان چنین وقایعی صورت نمی‌گیرد.

به گفته او، نسل‌کشی هزاره‌ها در همدستی و همکاری با طالبان انجام می‌شود. او همچنین مدعی شده است که طالبان هیچ علاقه و نیتی برای محافظت از مردم افغانستان، به‌ویژه هزاره‌ها و کسانی که به‌طور ویژه توسط طالبان به‌عنوان غیرخودی تعریف می‌شوند، ندارند.

مطالب مرتبط