از ترور قهرمان‌ها تا تخریب تندیس‌ها

تندیس‌هایی که از جانب طالبان تخریب یا برچیده می‌شوند مربوط به شخصیت‌هایی هستند که پیش از این، توسط این گروه یا تروریست‌های متحد آن‌ ترور شده‌اند؛ بنابراین در کینه و نفرت و خصومت عمیق طالبان نسبت به این شخصیت‌ها هیچ تردیدی وجود ندارد.

بر بنیاد گزارش‌ها طالبان در تازه‌ترین اقدام خود تندیس شهید عبدالعلی مزاری؛ رهبر پیشین حزب وحدت اسلامی افغانستان را در غرب کابل تخریب کرده‌اند.

گفته می‌شود که بلدوزرهای وابسته به شهرداری طالبان در کابل شبانه به منطقه پل سوخته در غرب پایتخت رفته و تندیس عبدالعلی مزاری را از میدانی به همین نام برچیده‌اند.

این اقدام در حالی صورت می‌گیرد که پیش از این نیز نیروهای طالبان شب هنگام تندیس‌ها و مجسمه‌های وابسته به سران سابق سیاسی و جهادی کشور را تخریب یا مخدوش کرده و بر مزار شماری از آن‌ها رقص و پایکوبی به راه انداخته بودند.

اقدامات خطرناک طالبان در جامعه به شدت قومی افغانستان می‌تواند پیامدهای بسیار زیانبار و ویرانگری داشته باشد.

همان‌گونه که در واکنش‌های اولیه به تخریب تندیس شهید مزاری در غرب کابل نیز مشهود است، اقدامات بی‌پروای طالبان در تخریب تندیس‌ها و نابودی نمادهای مورد احترام مردم افغانستان می‌تواند پیامدهایی به شدت غیر قابل پیش‌بینی داشته باشد.

کارشناسان مسائل اجتماعی و سیاسی می‌گویند که این اقدامات بذر کینه و نفرت و نفاق را در میان مردم افغانستان می‌کارد، تنش‌های قومی و مذهبی را تشدید می‌کند و اراده فعالان قومی برای انتقام را چندین برابر می‌سازد.

این اقدام در حالی صورت می‌گیرد که رهبران طالبان بارها ادعا کرده‌اند که آن‌ها به جنگ‌های چند ده ساله پایان داده و با استقرار این رژیم، تبعیض، قوم‌گرایی گرایش‌های حزبی و سیاسی در میان مردم افغانستان به طور کامل از میان رفته است.

ناظران اما می‌گویند که اقدامات عقده‌مندانه و کینه‌توزانه طالبان علیه دشمنان پیشین‌شان نه تنها می‌تواند به طور بالقوه بار دیگر آتش تنش‌های قومی و مذهبی را در کشور شعله‌ور سازد؛ بلکه ادعاهای رهبران این رژیم درباره برچیدن گرایش‌های قومی و جناحی از میان مردم افغانستان را به طور جدی زیر سوال برده و مردم را بیش از پیش به این باور می‌رساند که رژیم طالبان نماینده یک قومیت و گرایش سیاسی و ایدئولوژیک خاص است و هرگز نمی‌تواند سیطره نامشروع خود را بر تمام مردم افغانستان تحمیل کند و ادعای بزرگ نمایندگی از عموم مردم را مطرح سازد.

تندیس شهید عبدالعلی مزاری در قلب کابل در شرایطی تخریب می‌شود که پیش از این نیز جنگجویان طالبان در اقدامی مشابه یکی دیگر از تندیس‌های ایشان را از مرکز ولایت بامیان تخریب کرده و برچیده بودند.

در شرایطی که طالبان به طور کامل بر افغانستان مسلط شده و حاکمیت غیرقانونی آن‌ها با حمایت خارجی بر مردم افغانستان علی‌رغم میل و اراده و انتخاب آن‌ها تحمیل گردیده تخریب تندیس‌های سنگی بدون شک نشانه قدرت این گروه نیست و در حالی که طی سه سال گذشته صدها انسان بی‌گناه از سوی این گروه، سرکوب، بازداشت، شکنجه و سر به نیست شده‌اند برچیدن تندیس‌های قهرمانان قومی و سیاسی کشور رویدادی غیر قابل انتظار محسوب نمی‌شود.

از جانب دیگر، تندیس‌هایی که از جانب طالبان تخریب یا برچیده می‌شوند مربوط به شخصیت‌هایی هستند که پیش از این، توسط این گروه یا تروریست‌های متحد آن‌ ترور شده‌اند؛ بنابراین در کینه و نفرت و خصومت عمیق طالبان نسبت به این شخصیت‌ها هیچ تردیدی وجود ندارد.

با این حال، حتی اگر در هیچ یک از شهرهای کشور نمادهای مورد احترام و تندیس‌های قهرمانان ملی کشور باقی نماند آن‌ها همچنان در قلوب و اذهان هواداران و حامیان‌شان تا ابد زنده خواهند بود و این چیزی نیست که طالبان قادر به تغییر آن باشند؛ بنابراین رفتار خصمانه و دشمنی ددمنشانه طالبان با نمادهای مورد احترام مردم افغانستان تنها یک پیامد مهم دارد و آن تقویت محبوبیت و افزایش احترام آن‌ها در دل‌های مردم خواهد بود.

طالبان اما با این اقدامات بدون شک عمر حاکمیت خود را کوتاه‌تر کرده و انباشت کینه و نفرت و خصومت و انزجار و عقده مردم افغانستان نسبت به رفتارهای ضد ملی‌شان را تا رسیدن به نقطه انفجار و تبدیل به رستاخیز عظیم سراسری تقویت خواهند کرد.

مطالب مرتبط