تاکید سران کشورهای عربی و اسلامی بر توقف فوری جنگ در غزه و لبنان

نشست سه روزه سران و مقام‌های ارشد کشورهای عربی و اسلامی در ریاض آغاز شد و قرار است وضعیت غزه و لبنان در آن مورد بررسی قرار گیرد. سران کشورهای عربی در روز نخست این نشست بر آتش‌بس فوری در غزه و لبنان تاکید کردند.

این نشست امروز، دوشنبه ۲۱ عقرب در ریاض، پایتخت عربستان سعودی و با هدف مقابله با تشدید تنش‌ها از سوی رژیم اسرائیل در منطقه و حمایت از تلاش‌ها برای راه حل دو کشوری آغاز به کار کرد.

 محمد بن‌سلمان؛ ولیعهد عربستان سعودی در این نشست عملیات اسرائیل در غزه را «نسل‌کشی» خواند و خواهان آتش‌بس فوری در غزه و لبنان شد. او افزود: «جامعه بین‌المللی باید فورا اقدامات اسرائیل علیه برادران ما در فلسطین و لبنان را متوقف کند».

نجیب میقاتی؛ نخست‌وزیر لبنان نیز در این نشست گفت که حملات اسرائیل به این کشور بیش از پنج میلیارد و ۱۰۰ میلیون دالر خسارت وارد کرده است. به گفته او، لبنان با بحران بی‌سابقه‌ای مواجه است که حال و آینده این کشور را تهدید می‌کند.

او همچنین از تلفات انسانی شدیدی که حملات اسرائیل به این کشور وارد کرده و  آوارگی بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار لبنانی خبر داد و گفت که اسرائیل با این حملات کنوانیسون ژنو را نقض کرده‌است.

طرح دو دولتی و توقف نسل کشی

عبدالفتاح السیسی؛ رییس جمهور مصر در این نشست خواستار آتش‌بس فوری در لبنان مطابق با قطعنامه ۱۷۰۱ سازمان ملل شد. آقای السیسی حملات اسرائیل را «تجاوزی غیرقابل قبول به سرزمین‌های فلسطینی و لبنانی» توصیف کرد و گفت این وضعیت، کل نظام بین‌الملل را به چالش کشیده است.

او در ادامه گفت که مصر و کشورهای اسلامی در برابر تمام طرح‌هایی که به هدف حذف مسئله فلسطین ایجاد شده، مقابله خواهد کرد و آن را تحت هیچ شرایطی نخواهد پذیرفت. به باور او، شرط لازم برای تحقق امنیت و ثبات، تاسیس دولت مستقل فلسطینی در مرزهای چهارم ژوئن ۱۹۶۷ و با پایتختی «قدس شرقی» است.

بشار اسد؛ رییس جمهور سوریه هم گفت اولویت دمشق، توقف «کشتار، نسل‌کشی و قتل» در فلسطین و لبنان است. او افزود که از تجاوز اسرائیل بیش از یک‌سال می‌گذرد و هنوز هم این جنایت ادامه دارد.

او همچنان بر ضرورت توقف جنگ علیه غزه و لبنان تاکید کرد و در ادامه گفت که برای مقابله با اسرائیل، نباید آن را کشوری با مردمان عادی در نظر گرفت. وی افزود: «ما با یک دولت به معنای حقوقی آن روبه‌رو نیستیم، بلکه با یک موجودیت استعماری مواجه‌ایم».

پیشنهاد لغو عضویت اسرائیل در سازمان ملل

محمود عباس؛ رییس تشکیلات خودگردان فلسطین هم در این نشست سخنرانی کرد و از شورای امنیت خواست عضویت اسرائیل در سازمان ملل را به دلیل نقض قوانین بین‌المللی تعلیق کند. او از کشورهای جهان خواست تا روابط‌شان با اسرائیل را بازنگری کنند و جامعه بین‌الملل را به اعمال تحریم‌هایی علیه اسرائیل دعوت کرد.

رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین از جامعه بین‌الملل خواست که «تروریزم شهرک‌نشینان» اسرائیلی علیه مردم فلسطین را متوقف کنند. به گفته او، «جنگ و نسل‌کشی اسرائیل علیه فلسطینیان» بدون توقف از سال گذشته ادامه دارد و تصمیم اسرائیل برای ممنوع کردن فعالیت آژانس امدادرسانی به آوارگان فلسطینی (اونروا) فاجعه‌بار است.

نشست ریاض در واقع اجلاس مشترک «سازمان همکاری اسلامی» و «اتحادیه عرب» است و ادامه نشست مشابهی است که سال گذشته، اندکی پس از آغاز جنگ غزه، در ریاض برگزار شد.

خبرگزاری فرانسه با اشاره به برگزاری نشست جدید اندکی پس از پیروزی دونالد ترامپ، از قول دو تحلیلگر نوشته است که رهبران اسلامی و عربی در صدد ارسال پیام به آقای ترامپ هستند. بنابر این گزارش، این پیام تاکید بر کاهش تنش‌ها در منطقه و خروج نیروهای اسرائیل از نوار غزه و لبنان است.

در سازمان همکاری اسلامی ۵۷ کشور، و در اتحادیه عرب ۲۲ کشور عضویت دارند و مواضع آن‌ها درباره اسرائیل متفاوت است؛ برخی از این کشورها اسرائیل را به رسمیت می‌شناسند یا با آن رابطه دارند اما برخی دیگر با ادغام اسرائیل در منطقه مخالف‌اند.

مطالب مرتبط