حکم بازداشت نتانیاهو جنجالی‌ترین تصمیم‌ تاریخ دادگاه لاهه

همزمان با جنایات ضد بشری رژیم اسراییل در غزه و درخواست‌ها برای بازداشت بنیامین نتانیاهو؛ نخست‌وزیر این رژیم، درخواست کریم‌خان؛ دادستان کل دادگاه کیفری بین‏‌الملل برای بازداشت نتانیاهو یکی از جنجالی‌ترین تصمیم‌ها در تاریخ این دادگاه عنوان شده است.

بربنیاد گزارش‌ها، تصمیم کریم‌خان؛ دادستان کل دادگاه کیفری بین‌المللی برای صدور حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو؛ نخست‌وزیر رژیم اسراییل یکی از جنجالی‌ترین تصمیم‌های این دادگاه در طول تاریخ بوده است.

کریم‌خان در مصاحبه‌ای با مجله آلمانی اشپیگل از این تصمیم دفاع کرده و درباره احتمال کاهش قدرت و نفوذ دادگاه کیفری بین‌المللی هشدار داده است.

کریم اسد احمدخان‌زاده متولد ۳۰ مارچ ۱۹۷۰ وکیل بریتانیایی متخصص در حقوق کیفری بین‌المللی و حقوق بین‌الملل حقوق بشر است که از سال ۲۰۲۱ به عنوان دادستان دیوان کیفری بین‌المللی خدمت کرده است.

پس از انتصاب آنتونیو گوترش؛ دبیرکل سازمان ملل متحد، او را به‌عنوان دستیار دبیرکل این سازمان منصوب کرد.

او به عنوان مشاور ویژه و رییس گروه تحقیقاتی سازمان ملل بر پایه قطعنامه ۲۳۷۹ (۲۰۱۷) شورای امنیت برای ترویج مسئولیت‌پذیری در قبال جنایات داعش در عراق فعالیت کرد.

در فبروری ۲۰۲۱ خان به عنوان دادستان ارشد دادگاه بین‌المللی کیفری (ICC) برگزیده شد و از جمله تجربیات او در دیوان کیفری بین‌المللی، دادگاه بین‌المللی رسیدگی به نسل‌کشی رواندا، دادگاه بین‌المللی نسل‌کشی بوسنی، شعبه فوق‌العاده در دادگاه نسل‌کشی کامبوج، دادگاه‌های ویژه جنگ داخلی لبنان و سیرالئون است.

او سومین دادستان در تاریخ دادگاه جنایات بین‌المللی است. کریم‌خان در سال ۲۰۲۳ به‌عنوان دادستان نقش اساسی در صدور حکم دستگیری ولادیمیر پوتین و ماریا لووا-بلوا؛ کمیسر حقوق کودکان در روسیه داشت.

چند روز پس از این تصمیم، روسیه شروع به تحقیق علیه کریم‌خان و سه قاضی دادگاه جنایات بین‌المللی کرد.

در پی جنگ اسرائیل و حماس، او در می ۲۰۲۴ خواستار صدور حکم دستگیری بنیامین نتانیاهو، یوآف گالانت، و یحیی سنوار به دلیل ارتکاب جنایات جنگی در هر دو طرف شد.

۱۲ سناتور و نماینده مجلس جمهوری‌خواه امریکا با امضای نامه‌ای او و دیگر اعضای دیوان کیفری بین‌المللی را تهدید کردند که در صورت صدور حکم پیگرد برای مقامات اسرائیلی، برای این قضات و دادستان‌ها و خانواده‌های آن‌ها مشکل جدی ایجاد خواهند کرد.

در حال حاضر ۱۲۳ کشور جهان عضو دیوان کیفری بین‌المللی هستند که در سال ۲۰۰۲ با هدف رسیدگی به جنایت سنگین، ازجمله «نسل‌کشی»، «جنایت علیه بشریت» و «جنایت جنگی» تأسیس شد، این دیوان که نخستین دادگاه دائمی ‌بین‌المللی است، به‌منظور محاکمه کسانی تاسیس شده که مسئولیت سنگین‌ترین جنایات ازجمله جنایات علیه بشریت و جنایات جنگی را بر عهده دارند.

اندیشه تشکیل یک دادگاه جهانی برای محاکمه سران دولت‌ها و مقام‌های ارشد به دلیل ارتکاب جنایت جنگی و نسل‌کشی به سال‌های پس از جنگ جهانی دوم در دهه ۵۰ میلادی بازمی‌گردد، اما تا دهه نود میلادی و وقایع خشونت‌آمیز در جریان جنگ‌های داخلی در اروپا و افریقا، این نظر به‌طور جدی دنبال نشد.

امریکا، روسیه، چین و اسرائیل از جمله کشورهایی هستند که از پیوستن به عضویت این دادگاه خودداری می‌کنند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *