عفو بینالملل منع تحصیل دختران در انستیتوتهای طبی را محکوم کرد
در ادامه واکنشها، سازمان عفو بینالملل تصمیم اخیر طالبان درباره منع تحصیل دختران در انستیتوتهای طبی را محکوم کرده و میگوید: «منع تحصیل دختران در انستیتوتهای طبی پیامدهای مخربی خواهد داشت.»
سازمان عفو بینالملل با نشر بیانیهای منع تحصیل دختران در انستیتوتهای طبی را یکی دیگر از دستورات «مضحک» طالبان و تازهترین اقدام «ظالمانه» این گروه علیه زنان و دختران خوانده است.
این سازمان در بیانیهای گفته است که این دستور طالبان نه تنها آخرین راه باقیمانده برای تحصیل دختران را میبندد؛ بلکه پیآمدهای مخربی برای سلامت زنان در افغانستان خواهد داشت؛ کشوری که هماکنون در جمع کشورهایی با بالاترین میزان مرگومیر مادران است.
عفو بینالملل افزوده است که منع تحصیل دختران در انستیتوتهای طبی، بخشی از حمله سیستماتیک طالبان به زنان و دختران براساس جنسیت آنان است.
این سازمان گفته: «حق تحصیل یک حق اساسی بشری است که طالبان با سیاستهای سختگیرانه یکی پس از دیگری آشکارا به نقض آن ادامه می دهند.»
عفو بینالملل تأکید کرده است که طالبان باید تمام فرمانها و محدودیتهایی را که از زمان بهدست گرفتن کنترل افغانستان بر زنان و دختران وضع کردهاند، لغو کنند، به آزارواذیت جنسیتی پایان دهند و به تعهدات افغانستان تحت قوانین بینالمللی حقوق بشر عمل کنند.
رابرت دیکسون؛ کاردار سفارت بریتانیا برای افغانستان، نیز به آن واکنش نشان داده و اعلام کرد که ممنوعیت آموزش زنان در نهادهای طبی از سوی طالبان «اهانت» دیگر به حق آموزش زنان است.
او در پیامی در اکس گفته: «من به شدت نگران گزارشهای جدید هستم که طالبان از آموزش صحی به زنان در افغانستان جلوگیری میکنند. این اهانت دیگری به حق زنان برای آموزش است.»
آقای دیکسون همچنین هشدار داده است که این ممنوعیت، دسترسی زنان و کودکان افغانستان به مراقبتهای صحی را بیش از پیش محدود خواهد کرد.
پیشتر، نصیراحمد فایق؛ نماینده دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد سیاستهای طالبان را در تضاد و دشمنی با مردم افغانستان خواند و گفته که تمام اعمال و سیاستهای طالبان طی بیش از سه سال گذشته در تضاد با منافع علیای کشور و «دشمنی» با تمام مردم افغانستان، بهویژه زنان بوده است.
این در حالی است که پیشتر منابع گزارش دادند که هبتالله آخوندزاده؛ رهبر طالبان، در یک فرمان تازه تمامی انستیتوتهای طبی و نیمهعالی را به روی دختران بسته است.
بربنیاد گزارشها، نور جلال جلالی؛ وزیر صحت عامه طالبان، در نشستی با مسئولان انستیتوتهای صحی در کابل اعلام کرد که از این پس دختران اجازه تحصیل در این نهادهای تحصیلی را نخواهند داشت.
این تصمیم در حالی گرفته شده است که پس از ممنوعیت تحصیل دختران در دانشگاهها در دسمبر ۲۰۲۲، بسیاری از آنان در انستیتوتهای طبی مشغول ادامه تحصیل بودند.
با این فرمان تازه، آخرین فرصت ادامه تحصیل در بخشهای طبی نیز از دختران افغانستان گرفته شده است.
بیش از سه سال است که طالبان دختران بالاتر از صنف ششم را از رفتن به مکتب منع کردهاند. این در حالی است که افغانستان با کمبود شدید داکتران، پرستاران و قابلههای زن روبهرو است.
کارشناسان هشدار میدهند که این تصمیم نه تنها بحران نظام صحی افغانستان را تشدید میکند، بلکه آسیبهای جبرانناپذیری به نسل آینده زنان و کودکان افغان وارد خواهد کرد.