عفو بینالملل خواستار پایان سکوت جهان در برابر نقض حقوق بشر در افغانستان شد
همزمان با روز جهانی آموزش، سازمان عفو بینالملل خواهان آموزش دختران در افغانستان شده و از جهان خواست که به سکوت خود در قبال نقض حقوق بشر در افغانستان پایان دهد.
سازمان عفو بینالملل به مناسبت «روز جهانی آموزش» از جهان خواسته است که «سکوت» را بشکند و به نقض حقوق بشر در افغانستان پایان دهد.
این سازمان در اعلامیهای همچنین از کشورهای جهان خواسته است که طالبان را به دلیل نقض حقوق اساسی دختران و زنان بهویژه آموزش و تحصیل، «پاسخگو» بسازند.
در اعلامیه این سازمان آمده است: «با گذشت سه سال از حکومت طالبان، این کشور همچنان کانون تشدید نقضهای بیمانند حقوق بشر، آزار و اذیت جنسیتی، شکنجه، بازداشتهای خودسرانه و سانسور بوده است {که مسئولیت پذیری در برابر آنها همچنان} صفر است؛ {اما} پاسخ جهان؟»
عفو بینالملل گفته است که از زمانی که طالبان در سال ۲۰۲۱ میلادی قدرت را در افغانستان به دست گرفتند، این کشور در یک مارپیچ نزولی از نقض حقوق بشر قرار داشته است. زنان از همه جنبههای زندگی منع شدهاند، آزارهایی مانند شکنجه و بدرفتاری، بازداشتهای خودسرانه، ناپدید شدن اجباری، سانسور و غیره با مصونیت مطلق در حاکمیت طالبان ادامه دارند.
طالبان پس از برگشت به قدرت در کشور، دختران و زنان را از ادامه آموزش بالاتر از صنف ششم و رفتن به دانشگاهها منع کردند؛ اقدامی که در طی سه سال، همچنین با واکنشهای تند داخلی و جهانی مواجه بوده است.
در حالی که طالبان در اوایل اعمال این ممنوعیت، آن را تا «امرثانی» عنوان میکردند؛ اما به گذشت بیشتر از سه سال، این ممنوعیتها نه تنها برداشته نشدهاند؛ بلکه بر تمام حقوق و آزادیهای شهروندان کشور بهویژه زنان نیز گسترش یافتهاند.
طالبان به تازگی زنان را از تحصیل در نهادهای تحصیلی طبی از جمله رشتههای نرسنگی و قابلگی نیز منع کردهاند؛ اقدامی که جهان و مردم افغانستان را به حیرت فرو برده و شماری از علمای جهان اسلام آن را خلاف آموزههای دینی و شرعی عنوان کرده است.
پیش از این رییس اتحادیه جهانی مسلمانان در نشست سازمان همکاری اسلامی در اسلامآباد پایتخت پاکستان، تلویحا ممنوعیتهای طالبان را خلاف اصول و آموزههای دین اسلام خواند و گفت که اینها از برداشت فردی ناشی میشود.