طالبان در یکسال دهها بار بر رسانهها هجوم بردهاند
خبرنگاران افغانستان در تبعید اعلام کردهاند که طالبان در سال گذشته دهها بار بر مراکز رسانهها هجوم بردهاند.
شماری از خبرنگاران افغانستان در تبعید مستقر در اروپا و امریکایی شمالی در گزارش سالانه خود گفتهاند که در سال ۱۴۰۳ خورشیدی، ۲۳۲ مورد نقض حقوق رسانهها و خبرنگاران توسط ادارههای طالبان در کشور را ثبت کرده که از این میان طالبان ۵۳ بار بر رسانههای کشور هجوم بردهاند.
در این گزارش گفته شده که از این میان ۱۵۲ مورد خشونت در برابر خبرنگاران و کارمندان رسانهای، ۵۳ مورد هجوم بردن طالبان بر رسانهها و ۲۷ مورد توقف موقت فعالیت رسانهها از سوی طالبان بوده است.
این خبرنگاران کشور میگویند که محدودیتهای طالبان در سال گذشته بر رسانهها نیز به گونه چیمگیری افزایش یافت که شامل سانسور گسترده، تعطیلی رسانههای مستقل و اعمال فشار بر خبرنگاران برای پیروی از سیاستهای طالبان بوده است.
به باور آنان، سال گذشته، «سختترین» سال برای آزادی بیان و فعالیت رسانهها در افغانستان بوده است.
در این گزارش آمده است که طالبان در سال گذشته دستکم پنج دستورالعمل تازه به رسانهها، از جمله ممنوعیت نشر تصویرهای زندهجان، ممنوعیت پخش زنده برنامههای سیاسی و اقتصادی، ممنوعیت برنامههای انتقادی در باره قوانین و سیاستهای طالبان، ممنوعیت دعوت از مهمانان برنامهها بدون تایید طالبان و الزام استفاده از واژههای مانند «شهید» در بازتاب گزارشهای رویدادهای مرتبط با کشته شدن افراد طالبان را ابلاغ کردهاند.
یافتههای این خبرنگاران نشان میدهند این محدودیتها، آزادی بیان و فعالیتهای رسانهای را به شدت کاهش داده و خبرنگاران را مجبور به خودسانسوری کرده است.
در بخشی از این گزارش آمده است که در سال ۱۴۰۳ خورشیدی، ۲۷ رسانه به دلیل محدودیتهای تازه طالبان متوقف شدند که از این میان فعالیت ۱۳ رسانه همچنان تا کنون متوقف است.
در همین حال، در سال گذشته طالبان توانستهاند که ۴ رسانه را در برخی از ولایتهای افغانستان به هدف تقویت رسانههای تحت کنترول شان ایجاد کنند.
در این گزارش خبرنگاران در تبعید کشور گفتهاند که در سال گذشته، خبرنگاران و کارمندان رسانهای زن بیشتر از مردان تحت فشار قرار گرفتند و بسیاری از آنان شغل و امکان کار در رسانهها را از دست دادند.
بر اساس این گزارش، طالبان در برخی موارد از حضور زنان در برنامههای تلویزیونی جلوگیری کردهاند و تنها برای آنان اجازه فعالیت در بشخ خاص مانند امور فرهنگی را دادهاند.
در همین حال، این گزارش میافزاید که با توقف فعالیت برخی رسانهها و محدودیت بر کار رسانهای توسط طالبان، بسیاری از خبرنگاران کار و شغل خود را از دست دادهاند و راهی مهاجرت در پیش گرفتند.