وزارت شهرسازی: کار بازسازی ۲۰ آبده تاریخی آغاز شده است
کار بازسازی ۲۰ آبده تاریخی در نقاط مختلف کشور از جمله قصر دارالامان، مسجد عید گاه، روضه شریف ولایت بلخ و دیگر بخشهای کشور آغاز شده است.
نیلوفر لنگر، سخنگوی وزارت شهرسازی در صحبت با خبرگزاری افق گفت، پروژه بازسازی آبدههای تاریخی در ولایات هرات، کابل، بلخ، جلال آباد، قندهار و غزنی راه اندازی شده که در هر ولایت دو آبده تاریخی بازسازی میشود.
خانم لنگر افزود، وزارت شهرسازی، طرح ایجاد ریاست بازسازی آبدههای تاریخی روی دست دارد که این طرح از سوی حکومت پذیرفته شده اما تاکنون عملا کارش را اغاز نکرده است.
مسوولیت حفظ و نگهداری آثار باستانی کشور را وزارت اطلاعات و فرهنگ به عهده دارد و سخنگوی وزارت شهرسازی میگوید که احتمال تخریب صدها اثر باستانی در نقاط مختلف کشور وجود دارد اما این وزارت تلاش میکند این آبدههای تاریخی را بازسازی کند.
این مقام وزارت شهرسازی همچنان میگوید در بازسازی و ترمیم آبدههای باستانی نهادهای خصوصی، سازمان جهانی یونسکو، بنیاد فرهنگی آغاخان، وزارتهای شهرسازی و اطلاعات و فرهنگ باهم کار میکنند.
مهمترین اثر تاریخی که تاکنون بازسازی آن آغاز شده قصر دارالامان است که در زمان شاه امان الله خان ساخته شده و هنوز هم عظمت آن خود نمایی میکند.
آبده تاریخی دیگر که وزارت شهرسازی، بازسازی آن را آغاز کرده مسجد جامع هرات است که با وسعت بیشتر از ۴۶ هزار متر مربع، حدود ۱۴۰۰ سال قبل ساخته شده است.
سخنگوی وزارت شهرسازی تصریح کرد که روند بازسازی مسجد عیدگاه کابل، مسجد پلخشتی، مسجد جامع جلال آباد، روضه شریف ولایت بلخ، خرقه مبارک قندهار و خرقه مبارک بدخشان نیز آغاز شده است.
خواستیم در این خصوص دیدگاه وزارت اطلاعات و فرهنگ را نیز داشته باشیم اما با تماسهای مکرر موفق به این کار نشدیم.
افغانستان، کشوری است با تاریخ کهن و آثار باستانی بسیار، اما بخشهای از این سرمایههای ملی به دلیل جنگ و ناامنی تخریب شده و یا در حال فروریزی قرار دارد.
گروه طالبان در زمان حاکمیت شان شماری از آثار باستانی کشور را تخریب کرد که بزرگترین مورد آن را میتوان تخریب مجسمههای بودا در بامیان عنوان کرد.
از سویهم در حال حاضر نبود مدیریت قوی، عدم وجود قوانین محافظتی از میراثهای فرهنگی، از جمله عوامل رکود صنعت توریسم و تشدید تخریب آثار باستانی کشور شده است.