آثار باستانی غزنی؛ میراثی که نابود میشود
آثار تاریخی ولایت غزنی که در سال ۲۰۱۳ با کمک مالی برخی از کشورهای خارجی مرمت شده بودند، اکنون بار دیگر در معرض خطر قرار گرفته و نگرانی از تخریب آنان وجود دارد.
بشیرمحمدی رئیس اطلاعات و فرهنگ ولایت غزنی در گفتوگو با خبرگزاری افق گفت: در سال ۲۰۱۳ آبدات تاریخی در غزنی ترمیم شدند اما این کار به شکل معیاری نبود. وی همچنان افزود که اداره اطلاعات و فرهنگ نزدیک به ۲۵ پروژهی ترمیم آثار باستانی را روی دست دارد که در سال جاری اجرا خواهد شد.
آقای محمدی افزود: دو آبدهی تاریخی که شامل قصر امانالله در ولسوالی مقر با قدامت ۱۰۰ سال و گنبد بیگم در ولسوالی جغتو با قدامت ۹۰۰ سال است در سال جاری بطور اساسی ترمیم میشوند.
ریاست اطلاعات و فرهنگ غزنی از نبود قطعه محافظتی صفر دوازده در این ولایت اظهار نگرانی میکند و از وزارت امور داخله میخواهد تا این قطعه نظامی را در این ولایت برای محافظت از آثار و آبدات تاریخی ایجاد نماید.
آقای محمدی میگوید که در این مورد طرح جامعی به وزارت داخله کشور پیشنهاد شده اما تا حالا به این طرح توجه نشده است. وی میافزاید نبود قطعه نظامی صفر دوازده باعث قاچاق آثار و آبدههای تاریخی در این ولایت خواهد شد.
در همین حال حسن رضا یوسفی، عضو شورای ولایتی غزنی به خبرگزاری افق میگوید که چند ماه قبل در ساحه خاک غریبان چند قلم از آثار تاریخی توسط قاچاقبران به غارت برده شد که در بدل ۶ میلیون دالر فروخته شده است.
یوسفی میگوید وزارت اطلاعات فرهنگ توجه لازم را در زمینه حفظ و نگهداری این آثار نداشته و این غفلت باعث شده که بخشی از آبدات تاریخی تخریب و بخش دیگر به غارت برده شود.
شهر غزنی به دلیل قدامت تاریخی و شکوه باستانیاش، در سال ۲۰۱۳ از سوی یونسکو رسماً بحیث پایتخت فرهنگی اسلام در آسیا معرفی شد.