داعش در افغانستان چگونه زنده مانده است؟

چه قدرت‌ها و سازمان‌هایی از داعش در افغانستان حمایت می‌کنند؟ برای پاسخ به این پرسش، باید به عملکرد امریکا و ناتو در «مبارزه با تروریزم» در افغانستان نگاه کنیم. ناتو و امریکا که با شعار «مبارزه با تروریزم» به افغانستان لشکرکشی نظامی و آن را اشغال کردند، ۲۰ سال بعد، در حالی کشور را ترک کردند که طالبان، قدرتمندتر از همیشه بودند و بیش از ۲۰ گروه تروریستی دیگر نیز در مناطق مختلف کشور، فعالیت داشتند.

نماینده روسیه در نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره افغانستان، طی سخنانی انتقادآمیز گفت طی سال‌ها شورای امنیت سازمان ملل درباره افغانستان بحث کرده و روسیه از ادامه فعالیت نمایندگی این سازمان (یوناما) حمایت می‌کند؛ اما او وعده‌های غرب را «وعده‌های تهی» در مورد افغانستان خواند و گفت به زنان و دختران افغانستان «خیانت» شده است.

او گفت که گروه داعش از خارج به ویژه از سوی سازمان‌های استخباراتی خارجی «حمایت» دریافت کرده است.

نماینده روسیه گفت مواد مخدر نیز با تروریزم رابطه دارد.

سخنان نماینده دایم روسیه در نشست فوق‌العاده شورای امنیت سازمان ملل، بیان بی‌پروای حقایق تلخ دیروز و امروز افغانستان بود. او تصریح کرد که غرب به دروغ، تظاهر به حمایت از مردم افغانستان می‌کند؛ در حالی که این غرب بود که این سرنوشت غم‌انگیز را برای زنان و دختران افغانستان رقم زد و به آرمان‌ها و رویاهای آنان خیانت کرد.

اگرچه کم‌تر قدرتی در جهان، شجاعت ابراز تردید درباره ادعاهای حقوق بشری غرب را دارد؛ اما درباره افغانستان، این خیانت به اندا‌زه‌ای آشکارا، شرم‌آور و وقیحانه بود که جای هیچ تردید و پرده‌پوشی را باقی نمی‌گذارد. با این حال، هنوزهم کشورها و سازمان‌های بین‌المللی دنباله‌رو غرب، چشم خود را بر این حقایق تلخ و تراژیک می‌بندند و به ادعاها و وعده‌های دروغین غرب در زمینه حمایت از حقوق بشر و دفاع از آرمان‌ها و حقوق زنان و دختران افغانستان، اعتماد می‌کنند.

سخنان نماینده روسیه در شورای امنیت سازمان ملل اما ماهیت و هویت واقعی غرب را افشا و رسوا کرد و نشان داد که آپارتاید جنسیتی که امروزه کنشگران حقوق بشر، خواهان به رسمیت شناخته شدن آن در افغانستان زیر سلطه طالبان هستند، تنها یکی از پیامدهای خیانت غرب به مردم افغانستان است.

یکی دیگر از پیامدهای این خیانت، حمایت پیدا و پنهان قدرت‌های خارجی و سازمان‌های استخباراتی از داعش در افغانستان است. روسیه از معدود کشورهایی بوده که همواره درباره قدرت‌گیری روزافزون داعش در زمانی که افغانستان تحت سیطره بلامنازع ناتو و امریکا قرار داشت، ابراز نگرانی می‌کرد و درباره ابعاد و اهداف این پروژه ضد امنیتی تازه برای امنیت و ثبات کشورهای منطقه و جهان، هشدار می‌داد.

در حال حاضر نیز در حالی که غرب و امریکا به طور آشکار از عملکرد طالبان در «مقابله» با داعش و القاعده، ستایش می‌کنند، روسیه یکی از معدود صداهایی است که این رویکرد را به چالش می‌کشد و با آن مخالفت می‌کند؛ زیرا می‌داند که داعش یک پروژه مخوف استخباراتی است که از حمایت‌های قوی خارجی برخوردار است و همین امر نیز دلیل بقا و قدرت‌گیری آن در افغانستان محسوب می‌شود.

چه قدرت‌ها و سازمان‌هایی از داعش در افغانستان حمایت می‌کنند؟ برای پاسخ به این پرسش، باید به عملکرد امریکا و ناتو در «مبارزه با تروریزم» در افغانستان نگاه کنیم. ناتو و امریکا که با شعار «مبارزه با تروریزم» به افغانستان لشکرکشی نظامی و آن را اشغال کردند، ۲۰ سال بعد، در حالی کشور را ترک کردند که طالبان، قدرتمندتر از همیشه بودند و بیش از ۲۰ گروه تروریستی دیگر نیز در مناطق مختلف کشور، فعالیت داشتند.

اغلب این گروه‌ها به طور معجزه‌‌آسایی در زمان اشغال افغانستان توسط ارتش‌های غربی، ظهور کردند و داعش هم یکی از آن‌ها بود؛ بنابراین، ستایش غرب از «مبارزه» طالبان با تروریزم، اول این‌که شعار اولیه آن‌ها در زمان اشغال کشور و شعله‌ور کردن جنگ خونین و ویرانگر ۲۰ ساله را زیر سؤال می‌برد و در قدم دوم، نشانگر کتمان عمدی حقیقت و توجیه تروریزم از سوی قدرت‌های غربی است تا رد پای حمایت‌ سازمان‌های استخباراتی و دستگا‌‌ه‌های اطلاعاتی غربی یا رژيم‌های دست‌نشانده آن‌ها در منطقه از داعش و دیگر گروه‌های تروریستی در افغانستان، دیده نشود.

این قاعده درباره تمجید قدرت‌های غربی و سازمان‌های بین‌المللی وابسته به آن‌ها از «مبارزه» طالبان با مواد مخدر نیز صدق می‌کند. این در حالی است که از نظر روسیه و قدرت‌های مستقل دیگر، تروریزم و مواد مخدر،‌ پیوندهای پیچیده‌ای دارند و برآمده از منافع مشترک قدرت‌های بزرگ غربی و متحدان منطقه‌ای و محلی آن‌ها هستند.

این‌‌که گفته می‌شود شماری از فرماندهان قدرتمند طالبان در تولید و قاچاق مواد مخدر، فعالانه دست دارند و روز به روز ثروتمندتر می‌شوند، صرفا یک ادعا نیست، واقعیتی است که در گذشته نیز وجود داشته و اکنون که طالبان به کمک امریکا بر کشور مسلط شده‌اند، آن‌ها و گروه‌های تروریستی متحدشان به سادگی از منابع مواد مخدر برای تامین نیازهای مالی‌شان سود می‌برند، با استفاده از آن به حیات خود ادامه می‌دهند و همچنان زنده و قدرتمند باقی می‌مانند.

مطالب مرتبط