خلیلزاد: طالبان از تحریر شام عبرت بگیرند
همزمان با ادعای ابومحمد جولانی؛ فرمانده تحریر شام در سوریه مبنی بر اینکه اجازه نمیدهد سوریه به افغانستان دوم تبدیل شود، زلمی خلیلزاد؛ نماینده پیشین امریکا در امور افغانستان اعلام کرد که طالبان از تحریر شام عبرت بگیرند.
پس از حذف جایزه ۱۰ میلیون دالری از سر ابومحمد جولانی؛ فرمانده تحریر شام از سوی امریکا، زلمی خلیلزاد؛ نماینده پیشین امریکا در امور افغانستان جمعهشب، ۳۰ قوس اعلام کرد که طالبان از تحریر شام عبرت بگیرند.
نماینده پیشین امریکا در امور افغانستان از طالبان خواسته است که از احمد شرع معروف به ابومحمد جولانی؛ فرماندن هیأت تحریر شام در سوریه درس بگیرند که چگونه به نظام بینالملل بپیوندند.
او شب گذشته با نشر خیر تصمیم امریکا برای حذف جایزه ۱۰ میلیون دالری پاداش مرگ یا دستگیری احمد شرع در ایکس گفت: «دیگران در شرایط مشابه میتوانند از احمد شرع یاد بگیرند که چگونه به جریان اصلی نظام بینالمللی بپیوندند. آیا طالبان توجه دارند؟»
امریکا برای مقامهای طالبان از جمله سراجالدین حقانی؛ سرپرست وزارت داخله این گروه نیز جایزه تعیین کرده است.
با گذشت سه سال از حکومت طالبان در افغانستان، پاداشهای عدالت امریکا درباره مقامهای این گروه پا برجا است.
رسانههای امریکایی گزارش دادند که مقامهای ارشد وزارت امور خارجه امریکا روز جمعه از دمشق دیدن و با احمد شرع دیدار کردند.
این اولین دیدار بین دیپلماتهای امریکایی و شرع پس از سرنگونی حکومت بشار اسد است.
پیشتر امریکا احمد شرع را تروریست معرفی کرده و برای بازداشت او ۱۰ میلیون دالر جایزه تعیین کرده بود.
به گزارش آکسیوس، یک مقام امریکایی گفته است که دیدار هیأت امریکایی با رهبر هیأت تحریر شام که کنترل سوریه را در دست دارد، «خوب و سازنده» بود.
باربارا لیف؛ دستیار وزیر امور خارجه امریکا در امور خاور نزدیک گفته است که شرع متعهد است که اجازه ندهد گروههای تروریستی در سوریه فعالیت کنند و امریکا یا کشورهای همسایه را تهدید کنند.
لیف گفت که در نتیجه، ایالات متحده به صراحت اعلام کرده است که ۱۰ میلیون دالر «پاداش عدالت» در مورد شرع را دنبال نخواهد کرد.
لیف گفت که او یک گفتگوی «خوب و کامل» با رهبر هیأت تحریر شام «در مورد طیفی از مسائل منطقهای و همچنین صحنهی داخلی» داشته است.
او گفت: «من از او در مورد اولویتهایش شنیدم، اولویتهاییکه ریشه در قرار دادن سوریه در مسیر بهبود اقتصادی دارند.»
این اولین سفر مقامهای وزارت خارجه امریکا به سوریه در بیش از یکدهه گذشته بود.
این سفر بخشی از از سرگیری تعامل دیپلماتیک ایالات متحده با دولت انتقالی در سوریه پس از سرنگونی رژیم اسد بود.
لیف گفته است که شرع «عملگرا» بود و مواضع معتدلی در مورد حقوق زنان و اقلیتها ابراز کرده است.
او تأکید کرد که این اولین دیدار خوبی بود «اما ما با عمل قضاوت خواهیم کرد و نه فقط با گفتار».
پیشتر ابومحمد جولانی؛ رهبر هیأت تحریر شام سوریه در اظهارات تازهای اعلام کرد که قصد ندارد سوریه را به افغانستان دوم تبدیل کند.
او افزود که افغانستان و سوریه بسیار متفاوت هستند و سنت متفاوتی هم دارند، افغانستان جامعهای قبیلهای است.
او در مصاحبه با بیبیسی گفت: «من به تحصیل زنان معتقد هستم.»
آقای جولانی در بخشی از سخناناش گفت که سوریه دیگر تهدیدی برای غرب نیست و تحریمهای وضع شده در زمان حکومت بشار اسد باید لغو شود.
او خواستار حذف هیأت تحریر شام از فهرست «سازمانهای تروریستی» سازمان ملل، امریکا، اتحادیه اروپا و انگلیس شد.
او گفت: «هیات تحریر شام هیچگاه گروه تروریستی نبوده است. این گروه غیرنظامیان و مناطق مسکونی را هدف قرار نداده است. در واقع هیات تحریر شام قربانی جنایات اسد است.»
سخنان رهبر هیأت تحریر شام در حالی صورت میگیرد که گروه طالبان از پیشروی این گروه به سوریه و دستیافتن به قدرت استقبال کردند؛ اما رهبر هیأت تحریر شام برخلاف ممنوعیتها و محدودیتهای «زنستیزانه طالبان» دروازه مکتبها و دانشگاهها بهروی زنان و حتی کلوپهای شبانه را گشود.