دیده‌بان حقوق بشر خواهان شکایت از طالبان در دادگاه لاهه شد

همزمان با ادامه بازداشت گسترده زنان و دختران جوان عمدتا هزاره و تاجیک از سوی طالبان و نقض حقوق زنان افغانستان از سوی این گروه، هدر بار؛ مدیر بخش زنان دیدبان حقوق بشر سازمان ملل متحد خواهان حمایت از ایجاد پرونده علیه طالبان در دادگاه بین‌المللی لاهه شده است.

هدر بار؛ معاون مدیر بخش زنان دیدبان حقوق بشر سازمان ملل متحد، امروز چهارشنبه، ۱۱ دلو، خواستار حمایت کشورهای عضو کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان برای ایجاد پرونده علیه طالبان در دیوان بین‌المللی دادگستری در لاهه شده است.

او در مطلبی که در سایت دیده‌بان حقوق بشر منتشر شده، به پرونده‌ افریقای جنوبی علیه اسراییل مبنی بر نقض کنوانسیون نسل‌کشی در غزه اشاره کرده و گفته است که گروهی از زنان افغانستان در داخل این کشور و در دیاسپورا نیز به دنبال چنین موضوعی هستند.

دیوان بین‌المللی دادگستری یا دادگاه بین‌الملل که رکن قضایی سازمان ملل متحد است، به حل‌وفصل اختلافات بین دولت‌ها می‌پردازد، اما به‌گفته‌ هدر بار، اخیرا پرونده‌های مرتبط با نقض حقوق بشر نیز در این دادگاه ایجاد شده است.

معاون مدیر بخش زنان دیدبان حقوق بشر علاوه کرده است که «سرکوب وحشیانه‌» زنان و دختران و محرومیت آنان از حقوق شان توسط طالبان نقض آشکار کنوانسیون رفع همه اشکال تبعیض علیه زنان است که افغانستان در سال ۲۰۰۳ آن را تصویب کرد.

در همین حال، هدر بار گفته که کنوانسیون منع تبعیض علیه زنان به کشورهای طرف معاهده اجازه می‌دهد تا اختلافات خود را با سایر دولت‌های عضو «در رابطه با تفسیر یا اجرای» کنوانسیون که با مذاکره یا داوری حل‌وفصل نشده است، به دیوان بین‌المللی دادگستری بسپارند.

او گفته است که بسیاری از دولت‌ها در سراسر جهان حمله‌ طالبان به حقوق زنان و دختران را محکوم کرده‌اند.

خانم بار همچنین گفته است درحالی‌که دادگاه کیفری بین‌المللی در حال بررسی جنایات ادعایی علیه طالبان است، دیوان بین‌المللی دادگستری نیز راهی را برای پی‌گرد قضایی سوءاستفاده‌های طالبان در اختیار دولت‌های حامی زنان افغانستان قرار می‌دهد که می‌تواند تأثیر مثبت داشته باشد.

هدر بار افزوده: «زنان و دختران افغان سزاوار روزی هستند که در دادگاه علیه طالبان حضور داشته باشند و دیوان بین‌المللی دادگستری می‌تواند نقش مهمی ایفا کند. حمایت تنها یک دولت عضو کنوانسیون رفع تبعیض می‌تواند این امر را محقق کند.»

اگرچه افغانستان کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان را پذیرفته، اما حکومت طالبان که تا اکنون به‌عنوان حکومت افغانستان به رسمیت شناخته نشده، این کنوانسیون را نپذیرفته است.

این گروه پس از روی‌کار آمدن در افغانستان، محدودیت شدید علیه زنان و دختران وضع کرده‌ است. زنان افغانستان در حال حاضر از تحصیل، کار و آزادی گشت‌وگذار محروم هستند.

طالبان اخیرا در برخی شهرها گروهی از زنان و دختران جوان عمدتا هزاره و تاجیک را به‌دلیل عدم رعایت پوشش مورد قبول این گروه بازداشت کرده‌اند، اقدامی که منتقدان طالبان آن را آدم‌ربایی و تحقیر قومی می‌خوانند.

مطالب مرتبط